Kaip prižiūrėti dviratį?

TINKAMAI PRIŽIŪRĖDAMI SAVO DVIRATĮ, GALĖSITE JĮ EKSPLOATUOTI ILGUS METUS.
 Kai kurie žmonės jį turi kaip susisiekimo priemonę, kiti jį naudoja mankštai ir poilsiui ar net sportui ar varžyboms.

Turint dviratį reikia juo rūpintis ir pasirūpinti, kad jis nesugestų ar nesusidėvėtų. Gerai prižiūrimas  dviratis jūsų nenuvils. Važiuoti gerai prižiūrimu dviračiu malonu, net kai važiuojate nelygiu reljefu. Tačiau jei dviratį apleisite, gali kilti problemų, dėl kurių jis gali būti sugadintas.

5 patarimai kaip tinkamai prižiūrėti dviratį

1. VALYKITE DVIRATĮ.
Pirmas ir paprasčiausias dalykas, kurį galite padaryti savo dviračiui, yra užtikrinti, kad jį reguliariai valytumėte. Dviratį galite plauti šluostydami arba šveisdami jį vandeniu su plovimo priemonėmis. Šepetėliu nuvalykite krumpliaračius, šepetėliu išvalykite grandinę ir tada patepkite ją nuriebalinimo priemone.

Taip pat svarbu valyti dviračio padangas. Nuimkite padangas ir apžiūrėkite, ar ant jų nėra nusidėvėjimo požymių. Nuvalykite jas šluoste ir pašalinkite šiukšles, pavyzdžiui, smulkius akmenukus, žolę ar purvą. Sudrėkinta šluoste ar specialiu valikliu nuvalykite įvairias padangos dalis.

2. ĮSITIKINKITE, KAD PADANGOS YRA TINKAMAI PRIPŪSTOS.
Yra įvairių tipų dviračių padangų ir kiekvienai rūšiai reikia tam tikro oro kiekio. Oro kiekis, kurį turite pripūsti, paprastai būna nurodytas ant padangos šono. Būtina reguliariai tikrinti padangas, ypač kasdien važiuojant dviračiu. Jei padangas netinkamai pripūsite, jos gali būti lengvai pradurtos. 

3. SUTEPKITE SAVO DVIRATĮ.
Kad jūsų dviratis gerai veiktų, jį reikia reguliariai tepti. Tepimas apsaugo dviratį nuo per didelės trinties, dėl kurios dviratis dėvisi, koroduoja ir rūdija. Tepkite metalines dalis, ypač tas, kurios juda prie kitų dalių. Tačiau būkite atsargūs, kad nepersistengtumėte, nes tepalo perteklius gali pritraukti nešvarumų dalelių. Tepalo perteklių nuvalykite šluoste. Taip pat, jei tepalo užtepsite per plonai, jis tik nusidėvės arba išsisklaidys. Įsitikinkite, kad tepalo užtepėte reikiamą kiekį. Tepdami atkreipkite dėmesį į šias dviračio dalis:

stabdžių ir perjungimo svirtis
stabdžių mazgus
Stabdžių ir bėgių perjungimo lynai
bėgių perjungimo mechanizmo mazgai
Pedalai


4. PATIKRINKITE STABDŽIUS.
Jūsų dviračio stabdžiai yra svarbūs jūsų saugumui. Kiekvieną kartą naudodamiesi dviračiu turite būtinai patikrinti stabdžius.

Pirmiausia patikrinkite stabdžių trinkeles ir įsitikinkite, ar jos nėra susidėvėjusios. Patikrinkite trosus, įsitikindami, kad galite tinkamai suspausti stabdžių rankenėles. Įsitikinkite, kad stabdžių rankenos spaustukas nėra atsilaisvinęs. Norėdami sureguliuoti, priveržkite stabdžių svirties cilindrą. Reguliariai valykite stabdžius, kad jie negirgždėtų. Patikrinkite stabdžių trinkeles ir, jei jos susidėvėjusios, pakeiskite naujomis. Taip pat prižiūrėkite stabdžių diskus ar nėra įstrigusių pašalinių dalelių ( ypač pasitaiko važinėjantiems bekele).

5. PATIKRINKITE PADANGAS IR RATŲ GUOLIUS.
Gerai prižiūrimi ratų guoliai yra svarbūs sklandžiam važiavimui. 6. Naudokite dviračių stovą arba, jei jo neturite, pakelkite dviratį nuo žemės naudodami gaminamus stovus. Patikrinkite, ar ratai sukasi sklandžiai. Pažiūrėkite, ar padangos sukasi viena linija. 

Geriausias būdas prižiūrėti dviratį - kuo dažniau jį valyti ir tikrinti. Reguliari ir kruopšti apžiūra padės jums nustatyti problemas jų atsiradimo pradžioje, taigi padės išvengti tolesnės žalos ir pavojaus saugumui. Be techninės priežiūros, kurią galite atlikti namuose, taip pat padės, jei kartkartėmis nuvešite dviračius į dviračių remonto dirbtuves apžiūrai. Be to, pirkite tik patikimus dviračius ir dviračių dalis, taip išvengsite dažno remonto.


Palikti komentarą

Atkreipkite dėmesį, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.

Ši svetainė apsaugota „reCAPTCHA“, taip pat taikoma „Google“ privatumo strategija ir paslaugų naudojimo sąlygos.